Mentorul este un expert în domeniul tău de activitate, care te poate ajuta să-ţi creşti încrederea în forţele proprii, provocându-te să dai tot ce ai mai bun în ocazii importante. Fiecare din noi avem nevoie la inceputul carierei si nu numai, de o persoana care ne inspira.
Cuvântul mentor este întâlnit pentru prima dată în literatura greacă, în „Odiseea“ lui Homer. Mentor este numele unui bărbat care îi poartă de grijă lui Telemah, cât timp Ulise, tatăl său, este plecat în războiul troian. Există în poem o scenă în care însăşi Atena apare sub înfăţişarea lui Mentor, pentru a-l sfătui pe Telemah cum să se poarte faţă de peţitorii mamei sale. Asocierea dintre Mentor şi zeiţa înţelepciunii dă semnificaţia actuală a cuvântului.
Mentorul poate fi un prieten apropiat şi sfătuitor, model, profesor, ghid sau cineva mai experimentat. Spre deosebire de coaching, care este de obicei o profesie, ce presupune specializare formală şi un salariu, relaţia de mentoring este orientată doar în avantajul discipolului, iar mentorul nu urmăreşte niciun câştig financiar. Totuşi, mentorul poate avea abilităţi de coach şi poate folosi tehnici din diverse domenii ca să-şi ajute discipolul să „crească“. Putem vorbi de două tipuri de mentoring mai des întâlnite: formal şi informal.
Mentoringul formal se întâlneşte fie în mediul universitar, unde studenţii pot beneficia de un mentor pe durata studiilor, fie în mediul organizaţional, unde angajaţii tineri caută un mentor experimentat, din cadrul organizaţiei lor sau dintr-o altă organizaţie, pentru a-i susţine în eforturile lor de dezvoltare profesională, de avansare în carieră sau de extindere a reţelei sociale. Deşi este de preferat un mentor cât mai experimentat, este bine ca diferenţa de vârstă să nu depăşească 15 ani, pentru a se putea stabili o relaţie cordială.
Unul dintre scopurile mentorului este să-şi ajute discipolul să devină mai încrezător şi mai curajos, în niciun caz să-l intimideze. Mentorii pot să ofere informaţii importante referitoare la domeniul lor de activitate: cerinţe de admitere pe o poziţie, oportunităţi de promovare, sfaturi de prezentare la interviuri. Pot să împărtăşească, din experienţa lor, ce calităţi sunt absolut necesare şi trebuie dezvoltate pentru o anumită profesie, şi, de asemenea, care sunt riscurile şi sursele de frustrare posibilă în timp. Experienţa lor preţioasă îl ajută pe discipol să economisească timp pentru informare şi să evite anumite capcane tipice.
Pe lângă mentoringul formal, putem vorbi şi de existenţa unui mentoring informal, care se desfăşoară între colegi aflaţi pe acelaşi nivel ierarhic sau pe niveluri diferite, fără însă să presupună o relaţie structurată şi constantă. Poate apărea sub forma schimbului de idei, a susţinerii în conceperea şi realizarea unui proiect, a comunicării de ex-perienţă valoroasă. Niciun mentor nu e perfect Un mentor bun îndeplineşte şi rolul de coach, ajutându-şi discipolul să îşi stabilească scopuri realiste şi în acelaşi timp provocatoare, să îşi dezvolte abilităţile şi să persevereze cu entuziasm.
El oferă informaţii şi corectează atitudini, însă este şi sursă de inspiraţie; cunoaşte atuurile şi minusurile celui pe care îl ghidează şi ştie cum să le folosească în vederea creşterii motivaţiei şi încrederii. Poate oferi detalii nu numai despre ce, ci şi despre cum trebuie făcut. Este important să te simţi confortabil în prezenţa sa, fără însă să îl simţi ca fiind egalul tău. Dacă te simţi în largul tău, poţi să-i împărtăşeşti idei, gânduri şi proiecte în legătură cu care ai nevoie de feedback, de ascultare receptivă, de critici constructive şi de ghidare. În acelaşi timp, e nevoie să îl admiri pe mentor pentru performanţele sale în domeniul tău de activitate, ca să ţii cont de părerile lui şi să conferi suficientă greutate afirmaţiilor lui.
Dacă nu îi respecţi autoritatea şi calităţile, îl vei transforma într-un prieten sau confident sau cel mult într-o sursă de susţinere în planul reţelei sociale. Totuşi, reţine că un mentor nu este un om perfect, nici măcar un specialist perfect. Ca orice om, are defectele sale de caracter, minusurile sale profesionale, erorile sale de judecată. Foloseşte-ţi propria raţiune să-i cântăreşti spusele, atunci când ele trezesc în tine îndoieli. Nu te feri să-i adresezi întrebări de clarificare. Dacă nu este dispus să răspundă şi are pretenţia să iei totul de bun, atunci nu este un adevărat mentor.
Drumul spre ținte înalte nu îl poți parcurge singur. Ai simțit vreodată nevoia de a avea pe cineva cu care să te sfătuiești, care să aibă mai multă experiență decât tine în domeniul în care vrei să excelezi? Să fie un om care să te provoace să crești, să îți vadă potențialul și să-ți ofere credit pentru a te dezvolta? Știu, astfel de oameni sunt rari, dar ce binecuvântare să ai parte de asemenea oameni care să marcheze în mod pozitiv traiectul vieții tale!
Un proverb chinezesc spune: „În spatele unui om capabil se află întotdeauna alți oameni capabili.” Într-adevăr, în procesul acesta de dezvoltare a talentelor și calităților noastre e necesar să avem pe cineva care să ne fie aproape la fiecare pas. Acest om, prin excelență, poartă denumirea de mentor. Mentorul este acel cineva care știe să te aprecieze atunci când faci lucrurile bine și totodată îți va spune adevărul atunci când lucrurile nu ies chiar atât de bine. Avem nevoie să cunoaștem adevărul și să învățăm să acceptăm critica constructivă ca fiind o treaptă spre excelență.
Mentorul este acea persoană care te motivează și vede în tine mai mult decât ceea ce ești la momentul de față. Îți va deschide oportunități de dezvoltare și îți va favoriza accesul la resurse și informații la care cu greu ai putea avea acces.
Poate că te întrebi unde ai putea găsi un asemenea om având în vedere că trăim într-o generație în care fiecare pare să-și urmărească propriul interes. Din fericire, chiar există oameni pasionați de formare de lideri. Nu îi găsești oriunde, la orice colț de stradă, dar cu siguranță există oameni care au o pasiune pentru ceea ce fac și nu îi văd pe cei care vin din urma lor ca o posibilă amenințare pentru propriul succes.
Cu siguranță ai în viața ta oameni care ți-au marcat pașii într-un fel sau altul. Mama, tata, bunicii, prietenii sau alte persoane pot fi cei care ți-au transmis din valorile și cunoștințele lor și cărora le ești recunoscător pentru felul în care și-au pus amprenta în viața ta. Poate nu i-ai numit mentori, dar ei îți sunt mentori în diverse domenii ale vieții tale.
Dacă îți dorești cu adevărat să excelezi în ceea ce faci, te poți gândi la posibilitatea de a-i da cuiva voie să te însoțească prin experiența, cunoștințele și tot ceea ce reprezintă persoana respectivă pe drumul pe care îl ai de parcurs. Vei vedea că un adevărat mentor, dincolo de relația profesională, te va învăța de multe ori indirect principii și valori de viață care îmbogățesc, consolidează și oferă conturul omului care poți deveni.
Și poate că vei fi atât de plăcut surprins de frumusețea de a avea un mentor încât vei dori să fii și tu la rândul tău mentor, un om care formează oameni cu principii și valori demne
Mentoratii sunt persoanele care invata din experienta altora cum sa depaseasca situatii dificile, cum sa previna aparitia acestora, cum sa inteleaga si sa vada mentori in colegi. Pentru toate acestea ei trebuie sa-si dezvolte abilitati de comunicare,intuitia si respectul fata de sine si ceilalti. Nimeni nu va avea incredere in tine , daca tu insuti nu ai. Relatiile personale si profesionale pe care le ai cu semenii vor oferi ocazii de a intalni mentorul potrivit si de a identifica modelele de succes si de a creste increderea in sine.
Mentorii si mentoratii vor strabate drumuri diferite pana se vor intalni, vor experimenta experiente proprii, in ritmuri proprii, vor onora angajamente, vor avea succes sau vor esua.
Activitatea de mentorat presupune angajament,toleranta, motivatie, indarjire si un dram de curaj, ingrediente care nu sunt la indemana oricui. Putem incerca toti, dar vom reusi putini, ca in toate activitatile ce presupun creatie. Iae a crea un dascal bun, e un deziderat ce duce mai degraba spre creatia divina.
Ramona Cirsmari
Expert Monitorizare
Comentarios