top of page
Post: Blog2_Post
  • Alexandra Smarandel

RAPORT DE VIZITĂ CSEI SUCEAVA - 26/06/2019

In vederea pregătirii vizitei, am luat legătura telefonic în ziua de 19.06. 2019 cu directorul instituției, prof. Cristina Clim, pentru a stabili scopul vizitei și am comunicat activitățile care urmau a fi desfășurate pe parcursul acesteia. D-na director și-a arătat toată disponibilitatea în sensul mobilizării celor care urmau a fi prezenți, punând, totodată, la dispoziție sala de festivități în intervalul orar solicitat.



In ziua de 26 iunie 2019 am fost primită la Centrul Scolar de Educație Incluzivă Suceava de directorul instituției prof. Gabriela Lupașcu și de directorul adjunct, prof. Cristina Clim, cu care am discutat o serie de aspecte referitoare la întâlnirea cu M și PM.

A urmat întâlnirea propriu-zisă în sala de festivități a școlii. Unii dintre mentorii prezenți au venit împreună cu profesorii mentorați.

Discuțiile au început cu prezentarea activității desfășurate de M și de PM în perioada anterioară. și s-au dorit a fi un bilanț care să ajute în structurarea programului pentru anul școlar viitor. S-au prezentat PM care au intrat recent în proiect și am remarcat dorința de implicare atât a M cât și a PM. A fost scos în evidență faptul că s-au realizat interasistențe, s-au completat fișele din portofoliu, care s-au dovedit a fi utile în activitatea didactică.


Printre activitățile desfășurate în parteneriat M-PM se numără activitățile de la cercurile pedagogice, proiecte europene, întâlniri cu părinții și nu în ultimul rând școala de vară unde activitățile se desfășoară și cu participarea părinților, când este vorba de excursii sau vizite la muzee. De asemenea, s-au realizat proiecte de consiliere pentru părinți, lectorate cu părinții, interesați de activitățile de terapie cu proprii copii. Activitatea cu părinții ocupă un loc special și important în aceasta școală cu elevi cu nevoi speciale.

În ceea ce privește discuțiile referitoare la activitatea pe platformă, am concluzionat că ele trebuie intensificate pentru a împărtăși cât mai mult din experiențele proprii și totodată că ea oferă evidențe pentru activitatea de mentorat a fiecărui mentor în parte pentru a completa toate direcțiile prevăzute în proiect.

Apoi, mentorii și-au prezentat portofoliile cu cele mai reprezentative elemente, s-au pus întrebări care au clarificat o serie de aspecte.

Mentorii au menționat ca un punct important în activitatea lor nevoia de consiliere permanentă a părinților pentru a asigura continuitatea progresul copiilor. În cazul elevilor interni, participarea părinților la acest proces este nesemnificativă, de unde derivă o sporire a rolului și responsabilizării profesorilor și educatorilor. În virtutea celor menționate, PM au fost ajutați să realizeze un program de sprijin cu părinții.

M și PM au pus întrebări referitoare la continuarea proiectului și la documentele pe care le vor prezenta la evaluare.


Considerăm că vizita a fost binevenită pentru că s-au clarificat o serie de lucruri și s-a putut proiecta în linii mari activitatea ulterioară. Sperăm ca pe viitor să se îmbunătățească activitatea pe platformă iar schimbul de opinii și de experiențe să contribuie atât la un mentorat de succes cât și la crearea unei rețele de M și PM care să funcționeze și după încheierea proiectului.


Emanuela Doina Gheorghiu

10 views0 comments
bottom of page